Príbeh skvelého čaju

Napadlo Vás niekedy čím všetkým si musí prejsť každý čajový lístok predtým než sa dostane do Vašej šálky? Aby sa tam dostal v jeho najdokonalejšej podobe a vašej obľúbenej chuti? Pozrite sa preto s nami na siahodlhý príbeh skvelého čaju, pri ktorom spoznáte proces výroby čaju od jeho počiatku až po servírovanie.

1.  História

Prvá informácia o čaji pochádza z roku 2737 pred n. l.

V roku 470 n. l. sa uskutočnila prvá dodávka čaju mongolskými a tibetskými kočovníkmi po Hodvábnej ceste.

V roku 760 n. l. napísal básnik a esejista, mních Lu-Ju prvú knihu o čaji.

V roku 1270 n. l. po vpáde Mongolska do Číny dochádza k zmene čajovej kultúry. Mongoli začali pridávať do nápoja mlieko, jačie maslo a soľ. Jedna z legiend dokonca hovorí o tom, že čínske vojská prehrali, lebo im úmyselne dodávali dlho lúhovaný čaj, ktorý mal tlmiace účinky. Tento spôsob prípravy čaju pretrváva dodnes v Pakistane, Indii, Bhutáne a Tibete.

V roku 1610 je najväčším svetovým dovozcom čaju Holandsko, ktoré sa snaží dobehnúť Anglicko – to si neskôr z tejto činnosti urobilo monopol.

V roku 1657 sa v londýnskej kaviarni Garraway uskutočnilo prvé podávanie čaju v podniku.

V roku 1784 znižuje Anglicko daň na čaj, vďaka čomu sa stáva dostupným pre verejnosť, dovtedy bol výsadou iba bohatých. I vďaka tomuto rozhodnutiu sa koncom 19. storočia zaviedol popoludňajší čaj o piatej. Neskôr zase čajovne na hlavnej triede Londýna podnietili zrod hnutia za práva žien.

V roku 1908 nachádzame prvú zmienku o vrecúškovom čaji. Obchodník z New Yorku Thomas Sullivan posiela vzorky čaju v hodvábnych vrecúškach zviazaných šnúrkou. Kupujúci sa mylne domnievajú, že v tejto forme sa čaj zalieva vodou.

V roku 1920 sa spúšťa priemyselná výroba balenia čaju do vrecúšok

V roku 2005 severoírskom Belfaste vzniká naša obľúbená značka čaju Suki Tea

2. Čaj – čcha

Camelia simensis – vo voľnej prírode dorastá do výšky až 6 m, môže dosiahnuť vek až 2000 rokov a zbiera sa 5-krát ročne. V čajových sadoch kríky dosahujú 1 – 1,2 m a dožívajú sa tu približne 30 – 50 rokov. Ide o tzv. kultivary, teda rastliny pochádzajúce z odrezku – čas od výsadby až po prvý zber predstavuje 2 až 3 roky. Rastlina má menšie listy, obľubuje vlhké podnebie a nájdete ju v nadmorských výškach od 125 až do 2 500 m n. m.

Camelia simencis asammica – bola objavená v roku 1823 v indickej oblasti Assam. Vo voľnej prírode dorastá až do výšky 15 – 20 m, najčastejšie ju objavíte v tropických oblastiach. Jej listy môžu mať až 20 cm, zvrchu sú lesklé a zospodu majú jemné ochlpenie – čím hustejšie, tým vyššia kvalita čaju. Dokopy existuje až 500 rôznych odrôd (tzv. kultivarov).

Pribeh caju ponuka