Príbeh jednej kávy

Pripravili sme pre Vás jedinečný pohľad do procesu výroby kávy, ktorý sa začína od bobule k Vašej šálke. Spoločne si prejdeme celú cestu, ktorú si musia plody tejto rastliny prijesť kým sa dostanú do kaviarní, domácností alebo našich kancelárii. Pohodlne sa usadte a spolu sa pozrime na tento unikátni príbeh jednej šálky kávy. Začíname.

1. PESTOVANIE

Na začiatku príbehu každej šálky kávy je mala neobyčajná kávova bobuľa. Môžeme ju nájsť na dvoch druhoch tropických krikov.

Káva arabica

Predstavuje dve tretiny zo všetkých zŕn vo svetovom obchode. Ide o kávu, ktorá ma komplexnejšiu a vyváženejšiu chuť a obsahuje menej kofeínu.

Káva canephora (robusta)

Je odolná voči klíme a je menej kysla. Ma dymovú arómu a horkejšiu chuť. Tato káva bola v porovnaní s kávou arabicou v popredí až do roku 1800.

2. Zber

Selektívny zber

Kávové bobule sa z krikov oberajú po piatich rokoch po zasadení, keď bobule dozrejú zo zelených na červene. Pri selektívnom zbere sa oberajú len zrelé bobule.

Pásový zber

Pásový zber sa využíva častejšie. Bobule sa oberajú naraz v dlhých pasoch.

3. Spracovanie

Kávové zrna sa rodia z kávovej bobule, z ktorej sa odstráni vonkajší obal a vnútorná dužina. Na získanie kávových zŕn sa využívajú dva základne spôsoby.

Suché spracovanie

Ide o staršiu metódu, kedy sa bobule sušia prirodzene na slnku. Tento spôsob je pomalší, náročnejší a zároveň nákladnejší, výhodou však je, že bobule majú plnšie telo a menej kyslosti.

Mokré spracovanie

Tato metóda potrebuje veľké množstvo vody. Kávové bobule sa ponoria do vody, pričom použiteľne z nich vyplávajú na povrch. Potom sa nechajú zakvasiť, umyjú sa a nakoniec sa vysušia. Získame tak kávu s ľahším telom, ale s výraznejšou arómou.

4.ČISTENIE


LúpanieČisteniu kávových zŕn predchádza lúpanie, kedy sa z ich povrchu pomocou lúpacích strojov odstráni pergamenová šupka.

Čistenie a triedenieKávové zrna sa zbavia posledných zvyškov dužiny alebo šupky a roztriedia sa podľa veľkosti, hustoty a farby.

OhodnotenieNasleduje proces ohodnotenia kávových zŕn podľa ich pôvodu, veľkosti a kvality.

Zelená kávaVýsledkom celého tohto procesu sú suché kávové zrna, ktoré sa stavajú vyhľadávanou zelenou kávou.

Alternatívne krokyV prípade potreby môže byť proces spracovania kávových zŕn predlžený o niekoľko alternatívnych krokov.

LeštenieKávové zrna sa leštia a odstráni sa aj ten najmenší zostatok šupky.

ZrenieJe posledná fáza tvorby charakteru zrna. Kávové zrno dozrieva do svojej finálnej podoby.

Odstránenie kofeínuPri tzv. dekofeinizácii sa za najšetrnejšiu metódu z hľadiska zdravia považuje tzv. švajčiarska „mokrá“ metóda, pri ktorej sa na odstránenie kofeínu z kávy používa len voda a séria uhlíkových zariadení.

Nezabudnite zdielať

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://www.eurosam.sk/pribeh_jednej_kavy">
Twitter
Pinterest

Chcem odoberať nové články

Pridaj komentár