Nakopne aj pohladí: Prečo sme si vybrali kávu Piacetto do našej ponuky

Káva je na Slovensku súčasťou denných rutín už desiatky rokov – patrila k nim i pred otvorením trhu po páde socializmu. Vtedy to však viac ako potešenie bola z núdze cnosť, hlavne aby nakopla: silného turka z prepálenej zmesi zomletého v erárnom mlynci pil každý. Plné telo či lahodná créma boli nepoznané pojmy.

Ak existuje niečo ako národná pamäť chuti kávy, tieto časy do nej vtlačili výraznú pečať. Tú cítiť dodnes – namiesto acidnejších druhov väčšina Slovákov stále vyhľadáva horkočokoládové tóny s nádychom orieška, ktoré poriadne nabudia. Také je aj Piacetto, s tým rozdielom, že jeho pitie prináša skutočné potešenie. I to je dôvod, prečo sme si túto značku kávy vybrali do našej ponuky.

Prečo sme si vybrali kávu Piacetto

Aby sme priniesli kávu, ktorá sa aj zo svojho Olympu kvality približuje „národnej pamäti chuti kávy“. Aby to pre ľudí nebol šok, že zrazu nepijú horkú, ale kyslejšiu kávu. Aby ich desaťročiami overené tóny horkej čokolády (v tom lepšom prípade) nenahradili hravé odtiene ovocia. Presne také je Piacetto. Značka patriaca pod Tchibo, ktorej zmesi vznikali pod taktovkou talianskeho baristu Graziana Chessa. Spája v sebe nadšenie a kvalitu a vďaka tejto symbióze sa dokážete po prvom dúšku teleportovať do talianskej kaviarne.

Piacetto je vybudované na talianskom princípe 4M, ktorý stojí za lahodnou šálkou espressa: La Miscela (zmes), La Macchina (kávovar), Il Macinacaffe (mlynček), La Mano (človek). Ak vám to pripomína našu filozofiu 5 elementov, nie je to náhoda. Do Piacetto zmesí sú vyberané len najkvalitnejšie zrná z fariem certifikovaných Rainforest Alliance, ktorá podporuje udržateľnosť – férových podmienok pre ľudí aj zachovania krajiny. A prečo názov Piacetto? Základ slova pochádza z talianskeho „piacere“, čo v preklade znamená „krátka chvíľa pre potešenie či radosť“. Jednoslovne: rozkoš.

Čím je výnimočné Piacetto Tradizionale

V našej ponuke nájdete dve kávové zmesi Piacetto: Tradizionale a Supremo. Čím je výnimočná tá prvá? Je to zmes arabicy a robusty parchment v pomere 30:70, práve robusta tu hrá dôležitú úlohu. Táto sa pestuje v Indii, v pôde, kde sa okrem iného rastie i korenie – napríklad kardamón, klinčeky či škorica. Vďaka tomu získava jedinečnú chuť a tiež obsahuje takmer dvojnásobné množstvo kofeínu ako arabica.

Piacetto Tradizionale tak prináša silnú chuť horkej čokolády a orieškov, vôbec sa nemusíte obávať zemitosti a poteší nízkou aciditou. Táto kávová zmes je úplne dokonalá na espresso – také, ktoré ulahodí chuťovej preferencii slovenskej väčšiny a poriadne nakopne. Čo sa týka kávovej kultúry, sme predsa len stále trochu potaliančení.

Čo čakať od Piacetto Supremo

Piacetto Supremo dokazuje, že aj mierne acidnejšia káva dokáže byť obľúbená širokými masami – a to aj na Slovensku. V tejto zmesi je pomer arabicy a indickej robusty parchment obrátený, teda v pomere 70:30. Použité sú tu zrná arabicy z Južnej Ameriky, ktoré káve dodávajú príjemnú aciditu a odhaľujú hravé aromatické tóny. Tie tu však nehrajú hlavnú rolu, sú totiž robustou decentne utlačené do pozadia, a tak prím tvrdia opäť čokoládovo-orieškové tóny.

Piacetto Supremo je tak zmes so silným, plným telom, ktoré pohladí hravou, príjemnou, mierne kyslastou dochuťou. Vďaka bubnovému praženiu sa tiež ukazujú naplno jej výrazná aróma.

Chceli by ste vo svojom podniku vyskúšať to najlepšie od Piacetto? Napíšte nám, radi vám pomôžeme s výberom.

Nezabudnite zdielať

Follow by Email
Facebook
Facebook
Twitter
Pinterest

Chcem odoberať nové články

Pridaj komentár