15 rokov na trhu, 400 ton predanej kávy, 1440 opráv kávovarov. Ako sa to celé začalo?

Začiatkom nového roka sa zvykneme obzerať za tým predchádzajúcim a hodnotiť. Keď sme sa tento rok obzreli, zistili sme, že sme starí. Chvalabohu. Vydržať na trhu 15 rokov, predať 400 ton kávy, opraviť 1 440 kávovarov a vykonať 4 500 servisných zásahov je, aj pri všetkej skromnosti, celkom úctyhodný výkon. Na začiatku však tomu nič nenasvedčovalo. Prečo?

 

Zmenili sme nevýhodu na výhodu

Málokto si môže dovoliť začať podnikať vo veľkom, ani my sme neboli výnimkou. Keď v roku 2005 Eurosam vznikal, začínali sme s distribúciou kávy Tchibo do reštaurácií, hotelov, podnikov. Nechýbali však ani kávovary, práve tu sme však čoskoro narazili – keď stroj potreboval opravu, museli sme ho doviezť do Česka, nechať ho tam, počkať, zaplatiť, doviesť späť na miesto. Okrem toho, že to trvalo na náš vkus pridlho, nebolo to ani najlacnejšie. V začiatkoch celkom nevýhoda.

Čo s tým? Rozhodli sme sa pre, možno, odvážny krok – založili sme si vlastnú dielňu na opravu kávovarov. Začali sme ich rozberať, čistiť, opravovať, zvárať, vyrábať vlastné náhradné diely a občas sa nám o nich aj snívalo. A dnes? Dnes každú opravu kávovaru z hotela, penziónu či reštaurácie riešime u nás. A stále sa nám občas o nich sníva. Za ostatných 15 rokov sme resuscitovali 1 440 mašín, precvičili si trpezlivosť pri 600 generálnych opravách a hľadali príčinu poruchy pri 4 500 servisných zásahoch. Stálo to za to? Rozhodne. Išli sme však ďalej.

Vytvorili sme filozofiu 5 elementov

O káve sme túžili vedieť čo najviac, ideálne všetko. Ako sa na nás informácie nabaľovali ako snehová guľa, ozývali sa mená, ktoré sme uznávali a túžili sa od nich učiť. Od koho sa učiť, ak nie od tých najlepších? Stali sme sa oficiálnym distribútorom krásnych holandských kávovarov Kees van der Westen, máme tu česť zastupovať kráľa mlynčekov Mahlkönig a naďalej spolupracujeme s Tchibom. Možno i spolupráca s najlepšími nám pomohla odhaliť tajomstvo dokonalého espressa – kráľa kávových nápojov.

A kde sa ukrýva? V 5 elementoch, o ktorých hovorí naša filozofia. V skratke: voda, káva, mlynček, stroj, človek.

Päť základných esencií stojacimi za dokonalým espressom. Potrebujete na to vodu správnej kvality a tvrdosti, s tým pomáhajú napríklad filtre Brita, ktorých sme oficiálnym distribútorom. Neoddeliteľnou súčasťou je správne zozbieraná, vybraná, upražená, zabalená a skladovaná káva. Chýbať nesmie ani kvalitný, no hlavne optimálne nastavený a pravidelne čistený kávovar. Dobrý mlynček, ktorý kávu nastrúha, nespáli s nastavenou vhodnou hrúbkou mletia je tiež súčasťou našej filozofie. A na záver to najdôležitejšie: vyškolený človek, ktorého práca baví, je precízny a káva je preňho záľubou. Ak sa spojí týchto 5 elementov, cesta k espressu, ktoré vás vystrelí k hviezdam, je zlatom vydláždená.

Školíme, zachraňujeme, zdokonaľujeme

Pripraviť dobrú kávu je trochu veda a trochu umenie. Túžili sme, aby to dokázalo čo najviac ľudí, i to bol dôvod, prečo sme založili laboratórium pre espressofilov. Práve v našom Espressophille Labe vysvetľujeme, ukazujeme, skúšame a hlavne učíme, ako pripraviť kávu takú, aká má byť. Každého, kto má záujem. Môžete tu vidieť i vystavené historické kávovary – Faema: Lambro, Victoria Arduino: Venus bar, Gaggia: America, ktoré sa nám podarilo zachrániť v zúboženom stave z pivníc, garáži či povál. A v našej dielni sme im vdýchli život. Každý z nich je plne funkčný.

Láska ku káve môže mať mnoho podôb, takto vyzerá tá naša. Priznávame, že za tých 15 rokov sme si prešli všeličím, raz to bola dokonalá idylka, inokedy taliansky vzťah. Dôležité však je, že sme na seba nikdy nezanevreli. Je nám cťou, že Eurosam môže byť už jeden a pol dekády pri formovaní výnimočného kávového podhubia, ktoré nám na Slovensku narástlo. Je to však pre nás i istá forma záväzku, aby sme nepoľavili a ďalej sa zdokonaľovali. Ďakujeme, že nás k tomu neustále inšpirujete. Aj vďaka vám sme starí a čoraz zamilovanejší do kávy.

Nezabudnite zdielať

Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
https://www.eurosam.sk/15-rokov-na-trhu-400-ton-predanej-kavy-1440-opravenych-kavovarov-ako-sa-to-cele-zacalo">
Twitter
Pinterest

Chcem odoberať nové články

Pridaj komentár